top of page

CHECKLISTA PERGOLA

Här hjälper vi dig komma fram till om pergola är något för dig, och vad du bör ta ställning till för att bli en nöjd pergolaägare!

Checklista: Text

ÄR PERGOLA FÖR DIG?

Låt dig först inspireras av vår hemsida och upptäck möjligheterna med pergola och en flexibel och väderskyddad uteplats. Titta på våra inspirationssidor och alla fina bilder och bildspel som du hittar på sidorna för respektive pergolamodell.

Checklista: Text

Olika lösningar för olika behov.

Vad vill du göra på din uteplats och vid vilka årstider och väderlekar?

 • Terrassmarkiser (Vikarmsmarkiser) ger dig solskydd på terrassen men med automatik körs markisen in när vindbyar skakar markisen eller en sensor mäter upp ca. 5-8m/s vindstyrka (när löv lyfter från marken och små grenar vajar i vinden). Pergolarum säljer inte dessa utan har valt att fokusera på mer vind- och regnskyddande pergolor. 


 • Pergolamarkiser och sidomarkiser / zipscreens klarar ofta upp till max vindklass 3 innan de måste köras in, dvs upp till max 13,8m/s vindstyrka (när större grenar rör sig i vinden). De kan skapa en skyddad uteplats i de flesta väder. Se mer nedan. 


 • Pergola med markis- eller lamelltak är ofta klassade för användning upp till vindklass 5-6 eller högre, dvs vindar på 17-25m/s eller mer. Med öppet tak ser du himlen, har kontakt med naturens ljud och dofter, får dagsljus och frisk luft. Solens ljus och värmetillskott vintertid når in till en ev. bostad innanför. Med stängt tak och sidor får du skydd mot sol, regn och blåst. Med inglasning får du robusta sidoskydd. Du värmer bara upp utrymmet när du använder det på kalla kvällar eller årstider. Du möblerar med sådant som tål kyla och fukt. Med både glas och nedfällda sidomarkiser får du lite extra isolering på sidorna när du värmer upp utrymmet. Se mer nedan. 


 • Välisolerade uterum och tillbyggnader med godkänd bostandard, ger dig möjlighet till större uppvärmd yta året runt som du kan möblera med inomhussaker och du kan ofta öppna upp en del med skjutdörrar och takfönster under varma dagar. Du kan även dimensionera för stora snölaster under lång tid på taket. Dessa säljs inte av Pergolarum. 


Checklista: Text

SÅ HÄR GÖR DU!

Första steget till en pergola, försök komma fram till:

Placering: Förankrad i huset eller fristående

Lämplig storlek i längd, bredd och höjd (utvändigt eller frigångshöjd undertill)

Titta sedan på punkterna nedan och försök komma fram till vad du vill ha.

Checklista: Text

TAKFUNKTION

 • Ha en helt öppen uteplats med helt eller delvis skyddande tak, vid behov (markistak eller sidoskjutbart lamelltak).


 • Ha en öppen pergola, kanske med spaljéliknande sidopaneler, som vid behov blir en skyddad uteplats genom att stänga taklamellerna och köra ned sidomarkiser (Vinklingsbart lamelltak). 


 • Ha ett mer permanent uterum där taket kan öppnas för att släppa ut överskottsvärme och släppa in solljus eller frisk luft ovanifrån. (vinklingsbart lamelltak ev. med anti-snö värmeslingor).


 • Ha maximal flexibilitet att variera mellan helt öppet, helt stängt eller olika grad av luftning och ljusinsläpp (separat sidoskjutbara och vid stängt tak, vinklingsbara lameller).

Mer info om taktyper
Checklista: Text

SIDOSKYDD

Trä, aluminium, glas, plast eller textil i olika utföranden

 • Ha en öppen och genomsiktlig design, i stil med en spaljé (typ lameller eller ribb)

 • Ha vertikala sidomarkiser/screens som kan köras ned på sidorna vid behov av solavskärmning (lågt stående sol), regn-/vind- eller insynsskydd.

 • Ha glasade sidor för ett robustare och mer permanent väderskydd och möjlighet till låsbara dörrar.

 • En kombination av sidomarkiser och glasning för kombinerade funktioner och möjlighet att skapa extra isolerande luftskikt mellan glas och duk på sidorna.

Checklista: Text

BYGGLOV ELLER EJ?

Ta reda på vad som gäller i ditt område avseende krav på bygglov, bygganmälan etc.
Pergola och markiser är ofta bygglovsfria, liksom skärmtak, friggebodar och attefallshus, men det finns undantag och olika regler i olika kommuner. Så ta reda på vad som gäller för dig och dina önskemål och börja gärna med vår sida om bygglov. 

Checklista: Text

KONTAKTA OSS!

Kontakta Pergolarum för ett möte eller en kontakt med en lokal installatör/återförsäljare som kan hjälpa dig att upprätta ett förfrågningsunderlag.

Checklista: Text

PRISUNDERLAG

Om du vill hjälper vi dig framåt med frågorna som behöver besvaras för att kunna ta fram ett pris på pergolan.

 • Pergolamodell av intresse, standardfärg eller special, en eller flera färger.


 • Storlek (Längd, bredd och höjd) Vid lutande modell, höjd både i fram- och bakkant. Alternativt ange önskad frigångshöjd under takbjälkarna. 


 • Fristående tak, anslutet till vägg (på vilka sidor) eller infällt i en takkonstruktion.


 • Sidobeklädnader som är av intresse på de olika sidorna. Tänk på att utbudet varierar mellan pergolamodellerna. 


 • Ev. integrerad golvplattform förberedd för trall eller stenplattor.

  Finns endast till vissa modeller. 


 • Extrautrustning som är av intresse i form av LED-belysning, infravärmare, musikhögtalare, anti-snö takvärme, el- och laddningsuttag, lås, vind- och frostautomatik eller smart styrning via mobil eller röst.


 • Ev. önskemål avseende dukmaterial/färger för markistak och sidomarkiser/screens.


 • Skall taklameller vara orienterade längs med eller vinkelrät mot huset och skall de vridas upp så att de skärmar av solen eller leder in solljus direkt när lamellerna öppnar lite grand? På vilken sida skall duk eller skjutbara lameller förvaras när taket är öppet?


Checklista: Text

MÖTE PÅ PLATS

Om vi kommit fram till modell och utrustning med ett pris som verkar vara intressant, då närmar det sig beställning. Då rekommenderar vi ett möte med oss eller vår representant för att tillsammans verifiera alla mått och förutsättningar för montaget. Var skall strömmen komma ifrån, var skall regnvattnet ledas ut, och tillkommer det några kostnader för specialfästen, kranbil/lift, markförberedelse, elinstallation etc?

Checklista: Text

LEVERANSAVTAL

Nu skall alla detaljer ha satts på plats och du vill göra affär till offererat pris. Har det inte gjorts innan offert, så görs nu någon form av kreditprövning och sedan en skriftlig beställning som går till pergolatillverkaren för verifiering och godkännande. Pergolatillverkaren skickar sedan en bekräftelse och i regel skall deras bekräftelse/ritningar signeras och delbetalning göras innan en produktionsorder initieras av dem.

Så småningom (i regel ca 4-6 arbetsveckor) är din pergola leveransklar i fabriken och då görs ytterligare en delbetalning och tid planeras in för montage, därefter levereras din pergola direkt från fabriken i Italien eller annat EU-land. Ev. mellanlandar den hos en installatör som lastar av och kör ut materialet före eller i samband med sitt montage.

Checklista: Text

ALLT KLART

När allt är monterat och klart görs sista delbetalningen, såvida du inte valt ett finansieringsköp över längre tid.

Sen är det bara att njuta av din nya pergola!

Checklista: Text
bottom of page